Introvert. Groeien in een extraverte wereld
Categorie:
Genre:
Published: 2013
Hoe ga je om met introvert te zijn? Dit boek helpt je bij je ontwikkeling, je angsten en je relaties. Marti Olsen Laney schreef met Introvert een boek boordevol tips waarmee introverte persoonlijkheden hun voordeel kunnen doen: beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden.

Hoe ga je om met introvert te zijn? Dit boek helpt je bij je ontwikkeling, je angsten en je relaties. Marti Olsen Laney schreef met Introvert een boek boordevol tips waarmee introverte persoonlijkheden hun voordeel kunnen doen: beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden. Laney brengt de kracht van de introverte persoonlijkheid zeer overtuigend voor het voetlicht.

Steun Stichting Hoogbegaafd! door dit boek te kopen

Bestel dit boek via onderstaande link en steun Stichting Hoogbegaafd! dankzij het bol.com commissieprogramma.

★★★ Recensie: Zelfs voor een introvert iets teveel van het goede

Dit boek gaat niet over hoogbegaafdheid, maar was voor mij bedoeld als extra informatie rond het persoonlijkheidskenmerk ‘introversie’. Ik heb hier al veel artikels over gelezen, op het internet en via tijdschriften en/of kranten. Vaak worden er dingen over introversie geschreven in de meer ‘populaire’ media en geeft de auteur wel zijn/haar inzichten mee, maar worden deze niet echt uitgediept en slechts oppervlakkig aangehaald.

Dit boek sprak me in eerste instantie aan omdat de auteur zelf psycholoog is en introvert, het leek me dus ‘serieus’. De dikte van het boek deed me in de winkel vermoeden dat er wel een meer uitgebreide en/of volledige uitwerking zou zijn van het onderwerp. Het onderwerp is zeer zeker meer breed uitgeschreven dan in de gemiddelde andere literatuur, verwacht echter geen diepgaande wetenschappelijk onderbouwing. En ook niet echt veel humor, of toch niet de humor waar ik van hou.

Bij momenten heb ik me zelfs afgevraagd “maar hoé lang en hoé breed kan je dit onderwerp nu eigenlijk maken?!’ M.a.w. ik vond het bij momenten een beetje langdradig en soms zelfs een beetje slaapverwekkend. Als zelfs een introvert geen zin heeft om je boek in één ruk uit te lezen, wil dat helaas wat zeggen… maar dit is voor alle duidelijkheid mijn volstrekt persoonlijke mening.

Het kan zijn dat iemand anders het net prettig vindt om dit alles eens zo breed uitgesponnen te zien! Dat kan en is evenwaardig.

Wat opvallend is, is dat vele hoofdstukken beginnen met een citaat, bijvoorbeeld op p. 16:

Wat een geweldige verrassing om eindelijk te ontdekken hoe niet-eenzaam het is om alleen te zijn.

Ellen Burstyn

Ook dit is soms prettig en tegelijk soms irritant omdat je af en toe het gevoel hebt van “jeetje, wat een cliché alweer”…

Op het einde van elk hoofdstuk staan dan weer enkele kerngedachten uit de voorgaande bladzijden geresumeerd onder een eindrubriek “om over na te denken”. Ik bedenk me net dat ik eigenlijk gewoon bij elk hoofdstuk deze beknopte samenvatting had kunnen lezen, hier zelf had kunnen over nadenken en zo feitelijk het ganse boek had kunnen lezen op enkele minuten, maar dit is een persoonlijk gevoel…

Hoofdstuk 3 van Deel 1 (p. 83-129) focust op de vraag “word je als introvert geboren?”. In dit hoofdstuk legt men heel summier de werking van de hersenen, neurotransmitters etc. uit. Dit was interessant omdat ik niet zoveel kennis heb hierover en dus vond ik het voor mezelf een fijne “opfrisser” met interessante “weetjes”.

Het boek geeft vele tips voor gebruik in allerhande sociale situaties en kan in die zin soms handvatten bieden (bijvoorbeeld de valkuilen in communicatie tussen extraverte en introverte mensen; deze zijn bv. Handig in werkcontext). Her en der worden donkergrijze kaders geplaatst waarin bv. tips staan voor de introvert die zich in de extraverte wereld begeeft (bv. Tips over ‘hoe tactvol nee zeggen’ p. 317 of hoe jezelf extra ’tijd en ruimte gunnen’ p. 317 enz.)

Conclusie:

Het hele boek door krijg je vele voorbeelden uit het echte leven, maar voor mij persoonlijk allemaal net iets té eenvoudig weergegeven en uitgelegd.

De kans bestaat dat hoogbegaafden die al wat meer inzicht hebben in introversie, alsook coaches of psychologen, dit boek te langdradig en eenvoudig vinden. In dat geval kan het boek misschien wel vrijblijvend worden gesuggereerd aan de naaste omgeving als uitleg over de verschillen tussen extraverte en introverte mensen. Zodoende kunnen beide partijen hopelijk meer begrip voor elkaar opbrengen.

Persoonlijk denk ik dat het boek wel een hulp zou kunnen zijn voor mensen die graag en oprecht iets meer willen weten over introversie en dan denk ik aan ouders, vrienden, familie of collega’s die écht graag de moeite willen doen om meer te weten te komen hierover, op een zeer laagdrempelige en eenvoudig beschreven manier.

Carolien

Januari 2021

Wij staan het niet toe dat je deze reviewtekst kopieert naar welke website dan ook, zoals een eigen website of die van verkopers. Reshare in plaats daarvan de link naar deze pagina.

Een recensie toevoegen >